EK Crossduathlon en -triathlon 2017, Targu Mures, Roemenië

Waarnemend bondscoach voor het nationale duathlon- en triathlonteam

De EK Crosstriathlon 2017 in Roemenië stond met potlood in mijn jaarplanning. Miriam en ik zouden met Quirijn naar Roemenië gaan, als Quirijn zich zou kwalificeren voor de nationale juniorenselectie. Dat gebeurde eerder dan verwacht: na een uitstekend resultaat van Quirijn in april in Griekenland (1ste overall op de Sprintafstand) en een heel sterk resultaat in Portugal op de full distance in mei, kreeg hij van bondscoach Armand van der Smissen het bericht dat hij was geselecteerd voor de EK in Roemenië. Miriam en ik wilden graag bij dit internationale debuut van Quirijn zijn en ik zou in de zijlijn – als bijprogramma – meedoen aan de EK in mijn leeftijdscategorie.

Een kleine drie weken voor de EK kreeg ik een telefoontje van Armand: hij was die week daarvoor gevallen tijdens het mountainbiken met grote gevolgen: afgescheurde hamstrings en gebroken ribben. Mee naar Roemenië zat er niet in en hij zocht een waarnemer voor de duathlon- en triathlonselectie. Vandaar het telefoontje naar mij. Praktisch paste het perfect: ik had die week al vrij genomen. En ik had veel ervaring met buitenlandse wedstrijden en met exotische bestemmingen als Roemenië. De beslissing was snel genomen en vanaf dat moment was ik waarnemend bondscoach voor het EK. Veel van de voorbereidingen waren al gedaan, maar Roemenië bleek een land waar verrassingen op het laatste moment geen uitzondering waren. Zoals een huurauto, waarvan 16 uur voor vertrek het bericht kwam dat die niet beschikbaar was.

Op dinsdag voor de wedstrijd vlogen we met het merendeel van het team – Sanne Broeksma, Laura Gorter, Dieuwertje Poort, Juul van der Kruijs, Frank Schotman, Christiaan Solleveld, Joep Staps en Quirijn Waaijenberg – naar Cluj, een kleine 150 kilometer van Targu Mures om vervolgens diep in de nacht aan te komen bij ons hotel. Landelijk gelegen – en dat is in Roemenië echt landelijk – een kleine 10 kilometer van de start van de wedstrijd. En met de nodige waakhonden bij de huizen in de omgeving, die vooral ’s-nachts wilden laten weten dat ze er waren. Op woensdag voegden zich Joost Christiaans, Jelle van Lanen en Ferdinand Oldeman nog bij ons en was het team compleet.

De dagen voor de wedstrijden stonden in het teken van parcoursverkenningen, briefings, korte trainingen en rust. Vanaf vrijdag was het drie dagen wedstrijden: de duathlon voor de elite mannen en vrouwen op vrijdag, de triathlon voor junioren op zaterdag en de triathlon voor elite mannen op zondag. Onderstaand de verslagen van de drie wedstrijden.

 

Duathlon: elite vrouwen en mannen

Sanne Broeksma is vrijdagochtend in het Roemeense Targu Mures Europees kampioen geworden op de cross duathlon. Na een spannende race besliste ze bij de tweede run definitief de wedstrijd. Sanne begon met een sterke eerste run, waar ze met de top-3 wisselde naar het fietsen. Sanne: “De eerste ronde heb ik de kat uit de boom gekeken, de concurrenten peilen. De tweede ronde kon ik meer gas geven en liepen we met een groepje uit”. Haar concurrente uit Slowakije liet haar de eerste twee ronden van het fietsen niet gaan. In de derde ronde moest ze passen voor een ongemeen sterke versnelling van Sanne en in de vierde ronde breidde ze de voorsprong verder uit. Sanne: “Ik ben aan de voet van een lange klim versneld en daar kon de Slowaakse niet mee. Bij het ingaan van de vierde ronde zag ik dat ze achterop raakte. Ik heb het tempo hoog gehouden”. Ze klokte de snelste bike split van de dag. De Russische Rogozina kwam kort na T2 nog gevaarlijk dichtbij. Een inhaalpoging die strandde, waarna Sanne op de streep 15 seconden overhield voor de Europese titel. Sanne: “Ze is ook niet dichterbij gekomen dan 15 seconden. Ik had nog genoeg over voor een eindsprint, maar dat was niet meer nodig. Op het rechte stuk naar de finish wist ik dat ze de achterstand niet meer goed kon maken”.

Ook de beide andere Nederlandse vrouwen presteerden knap: Laura Gorter eindigde als zesde bij de vrouwen en Dieuwertje Poort als negende. Laura had vooral een sterk fietsonderdeel. Dieuwertje wist bij het lopen de Portugese Azevedo nog te achterhalen. Het droge parcours was snel  na eerdere onweersbuien. Vooral het loopparcours was zwaar met steile en lange klimmen.

De mannen startten in de middag. Frank Schotman wist in de eerste run te imponeren met een sterk looponderdeel, ook al waren de latere winnaar Brice Daubord en de Belgische Kris Coddens te sterk voor hem. Frank: “Ik liep eerst mee met de snelsten, maar heb er in de tweede ronde voor gekozen mijn eigen tempo te gaan lopen”. Frank begon het fietsonderdeel als elfde en wist gaandeweg het fietsen op te schuiven. Frank: “Ik ben te diep gegaan met lopen en kon met fietsen niet optimaal presteren. Ik ben opgeschoven, maar er had eigenlijk meer in gezeten”. Frank eindigde na een sterke tweede run op de achtste plaats. Frank: “In de laatste klim kon ik twee mannen nog achterhalen, een mooie laatste run”. Joep Staps eindigde achter hem als zestiende en Juul van de Kruijs als tweeëntwintigste.

 

Triathlon: junioren mannen

De Nederlandse juniortriatleten Jelle van Lanen en Quirijn Waaijenberg konden het vandaag de Italiaanse Filippo Pradella niet moeilijk maken tijdens de Europese kampioenschappen cross triathlon in het Roemeense Targu Mures. Dat was anders in de eerste helft van de wedstrijd, toen Jelle van Lanen na een sterk zwemonderdeel steeds dichter bij de top-3 kwam. Jelle kwam als 7de uit het water met een kleine achterstand op een kopgroep van vier man. Met een snelle wissel en een sterke eerste drie kilometer op de aanlooproute had hij de top-3 in zicht. Het was duidelijk dat er ook deze wedstrijd weer medaillekansen voor Nederland waren, nadat Sanne Broeksma op vrijdag al Europees kampioen was geworden op de duathlon voor de elite vrouwen. Jelle: “Mijn benen voelden goed en ik kwam steeds dichterbij. Aan het begin van de eerste fietsronde ging ik nummer vier voorbij”.

Halverwege de eerste ronde kruiste tegenslag het pad van Jelle: een leeglopende band gooide roet in het eten van een podiumplaats. Desondanks wist Jelle de beide fietsronden af te maken, maar wel stevig teruggeworpen in het klassement. Hij begon als een van de laatsten aan het looponderdeel en wist in de ronde van 3,1K veel goed te maken. Jelle eindigde als 20ste. Jelle: “Eerst leek het alsof parcours veel zwaarder werd, maar naar beneden kijkend zag ik mijn band langzaam leeglopen. Het podium was opeens heel ver weg, maar ik wilde wel de race afmaken”. Jelle werd onlangs 1ste op de korte afstand tijdens de Beach Challenge in Kijkduin.

Quirijn Waaijenberg keek na het zwemonderdeel tegen een serieuze achterstand aan. Hij kwam in de laatste groep uit het water en klokte een 25ste tijd. In de loop van de wedstrijd wist hij op het fietsen en lopen veel atleten te achterhalen, waardoor hij als 16de eindigde. Het lopen was deze dag zijn sterkste onderdeel. Quirijn: “Het was een echte inhaalrace na het zwemmen. Vechten tot het einde ”. Quirijn won eerder dit jaar de Xterra Sprint in Griekenland.

Dieuwertje Poort werd op zaterdagochtend op de triathlon voor amateurs in haar agegroup tweede met de duathlon van de dag ervoor nog in de benen. En ikzelf werd op deze zaterdagochtend zesde in mijn leeftijdscategorie: mijn beste prestatie in een internationale ITU/ETU-wedstrijd tot nu toe in het laatste jaar in mijn huidige leeftijdscategorie. En een wedstrijd die ik gelijk als wedstrijdverkenning gebruikte om nog tips door te geven aan de triatleten van het Nederlandse team.

 

Triathlon: elite mannen

Op zondag stond de triathlon van de elite mannen op het programma: om 16.00 uur lokale tijd starten Joost Christiaans, Ferdinand Oldeman en Christiaan Solleveld om te strijden voor de titel van Europees kampioen. Het was van de drie dagen de warmste dag en een start om 16.00 uur maakte het een pittige wedstrijd. Bij het zwemmen liet Ferdinand zien over de beste zwemkwaliteiten te beschikken: hij kwam halverwege het veld het water uit. Christiaan en Joost hadden het moeilijker in het veld van sterke zwemmers: ze zaten in het tweede deel van het veld.

Het betekende voor alle drie een inhaalrace: terrein winnen op het fietsen en/of het lopen. Dat lukte hen ook alle drie, maar niet genoeg om substantiële stappen te maken in de uitslag. Het fietsparcours was na de eerdere regen op donderdag al zo droog geworden, dat het zo hard was geworden als een betonnen weg, waardoor er voor technische specialisten, zoals Joost, weinig winst viel te boeken. Alleen op het lopen pakten alle drie de Nederlanders nog een aantal posities terug. Twee keer een steile klim van 1,5 kilometer was voor sommige atleten net teveel van het goede en zelfs Christiaan mopperde na afloop dat het hem nog nooit was overkomen dat hij op een klim had moeten wandelen. Maar dan wel sneller dan anderen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.