Van gemeenschappelijke regeling NLE naar Batavialand

De provincie Flevoland nam sinds het begin van deze eeuw samen met andere overheden (gemeenten, waterschap, Rijk) en stichtingen deel in de gemeenschappelijke regeling (GR) Nieuw Land Erfgoedcentrum (NLE). De deelnemers wilden de GR – met als onderdelen een museum en meerdere archieven – omvormen tot een nieuwe GR Het Flevolands Archief. De provincie heeft mij gevraagd als projectleider om dit te realiseren.

Voor deze omvorming was het nodig om het museum in Lelystad, dat onderdeel was van de GR, te verzelfstandigen en onder te brengen bij Batavialand. Samen met de partners van de provincie heb ik vanuit de provincie gewerkt aan de realisatie van Stichting Erfgoedpark Batavialand: de samenvoeging van het museum, de rijksmaritieme collectie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de stichting Bataviawerf. Als onderdeel van deze realisatie heb ik als projectleider voor de provincie het provinciaal archeologisch depot en het Steunpunt Archeologie en (jonge) Monumenten Flevoland (SAMF) ondergebracht bij de Batavialand.

Onderdeel van de omvorming van de GR was verder de overname van het onroerend goed van de GR door de provincie en het maken van huurafspraken met de nieuwe GR HFA en Batavialand. Het resultaat was een gemeenschappelijke regeling die zich richt op de wettelijke taken van elk van de deelnemers en de onderbrenging van de museale taken van NLE bij Batavialand, waarmee een subsidierelatie is aangegaan door de provincie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.