Interview met Divaz

Om te beginnen: waar komt de naam Divaz vandaan?

We zijn in 1982 begonnen als latin-band: salsa, merengue, calypso, bossa en reggae. We zochten voor ons eerste optreden een naam die iets Spaans had, zodat iedereen gelijk aan latin zou denken. Rond die tijd draaide de Franse film Diva in de bioscoop: een spannende thriller met muziek in een hoofdrol. We hebben er een ‘z’ achtergeplakt: Divaz. Dat klonk wel latin vonden we. En dat leidde tot veel optredens op feesten.

Zijn jullie nog steeds een latin-band?

We spelen nog steeds latin-nummers, maar zijn zeker geen latin-band meer. In de loop van de jaren zijn we opgeschoven van latin naar soul en funk. En de afgelopen tijd is er steeds meer jazz bijgekomen. Ligt waarschijnlijk ook aan de leeftijd. Als latin-band waren we een echte feestband en speelden in cafés, zalen, op poppodia en festivals. Nu zie je dat we ook vaker optreden bij andere gelegenheden, onlangs nog in een stadsschouwburg, maar ook in musea, recepties en zelfs huiskamers. We spelen ook steeds vaker semi-akoestisch.

Spelen op feesten? Dat betekent veel covers ..

De eerste tien jaar van ons bestaan speelden we nooit een cover, dat woord mocht niet vallen. Alle nummers die we speelden waren van onszelf. Nu spelen en maken we nog steeds eigen nummers, maar bijna de helft van onze nummers zijn ondertussen covers. Het is een uitdaging om nummers van anderen naar jezelf toe te trekken.

Noem eens wat muzikanten en bands?

Je zoekt natuurlijk naar muzikanten en bands waar je wat mee hebt. En nummers waar je wat mee hebt. En verder moeten ze passen bij je bezetting en kwaliteiten. Onze zangeres heeft een prachtige stem en komt bij soul, pop en jazz-nummers heel goed tot haar recht. Ook al is haar grote voorbeeld Tina Turner. Verder hebben we een saxofonist die hele sterke solo’s heeft: hij heeft meer een jazz-achtergrond. En dan kom je uit op muziekanten en bands als: Caro Emerald, Duffy, Joss Stone, Norah Jones, Aretha Franklin, Sting, Van Morisson, New Cool Collective, Stevie Wonder, Sonny Rollins, Eric Vloeimans, Amy Winehouse, Fleetwood Mac, Jackson Five, Alicia Keys, Herman Brood, Patty Labelle, John Mayer, Marc Broussard, Randy Crawford, Eva Cassidy, John Hiatt, Thelonius Monk, Tina Turner, Neville Brothers, The Trammps, James Morrison, Dave Brubeck, B.B. King, Hathaway & Huston, etc.

Wat zijn hoogtepunten in het muzikale leven van Divaz?

Tja, in 30 jaar maak je heel wat mee. Laten we er een paar noemen. Natuurlijk de drie CD’s die we gemaakt hebben: Squib, Live en The Thin Line. Vooral de studio-CD’s vragen veel van je als band, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Verder de Franse tournee: een week in Zuid-Frankrijk met acht optredens, allemaal in de open lucht. De live-optredens op de regionale radio en TV blijven je ook altijd bij: weinig publiek binnen, maar je weet dat er veel buiten zijn. En de optredens op bijzondere plekken: de dierentuinen Artis en Blijdorp, Museum Boymans van Beuningen, het middeleeuws kasteel in Wijk bij Duurstede.

Nog niet genoemd: de bezetting van de band

Al heel lang zijn we met z’n zessen: onze zangeres Lydia, saxofonist Wim, percussionist René, drummer Loek, bassist Peter en gitarist/toetsenist Mark. Na zoveel jaar raak je vreselijk goed op elkaar ingespeeld. We zijn begonnen als vrienden en we zijn het nog steeds. Natuurlijk hebben we wel eens muzikale verschillen, maar nooit onoverbrugbaar. We spelen elke week, maken nieuwe nummers en proberen covers uit.

Nog plannen voor de toekomst?
Altijd wel een paar. Een van de voornemens is om weer een nieuwe CD te maken in het najaar van 2015, een semi-akoestische die live wordt opgenomen. Studio-CD’s zijn mooi, maar de chemie van een live-optreden met publiek is lastig te vangen. Verder is een running gag ons jubileumfeest. We zijn de dertig jaar al gepasseerd, maar ons tienjarig jubileum moeten we nog vieren. Dat wordt elk jaar wel een paar keer genoemd. Op een klein festival in Qbus in Leiden hebben we ons dertigjarig bestaan bescheiden gevierd.

Zijn jullie nog ergens anders te horen?
Op meerdere plaatsen: op onze CD’s, maar dat zijn onderhand collectors items, bijna allemaal uitverkocht. En op Youtube, zoek naar ‘Divaz thin line’ of ‘Divaz Valerie’. Op Youtube staat ook een filmpje van het maken van onze laatste CD. En we hebben ondertussen ook vaste adressen, zoals een strandtent in Katwijk waar we al jaren in de zomer spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.