Renkumse Rijntocht en Crosstriathlon, Renkum, 26 augustus 2023

Een klassieker. Een zomerklassieker. De Renkumse crosstriathlon, die sinds 2011 traditiegetrouw eind augustus plaatsvindt. Vorig jaar hebben we met het CrossTriNL-team een alternatieve Renkumse triatlon georganiseerd in De Steeg. Het water van de Nederrijn was in 2022 niet geschikt voor een zwemtocht of crosstriatlon. Was het blauwalg? Wonderlijk in de langste rivier van Europa. Of toch niet? Het water in de Nederrijn staat geregeld stil als de stuw bij Driel dicht is. En stilstaand water is een prima plek voor een algen, of eigenlijk bacteriën, want blauwalgen zijn bacteriën. Blauwbacterie bekt niet zo goed denk ik.

Dit jaar was tijdens het zwemmen in de Nederrijn de stuw duidelijk dicht. Anders dan twee jaar geleden toen er wereldrecordtijden op de 1.500 meter werden gezwommen, moesten we zelf het werk doen. Sterker, door de stevige westenwind leek het alsof we stroming tegen hadden. Of in elk geval golven tegen. De start van de boot is uniek. Ken ik alleen van wedstrijden als de Swissman, de Norseman en de Patagonman. Mooi rijtje. We springen na 1,5K varen van de boot in het water dat net te warm is voor een wetsuit, 22,3 graden volgens de organisatie. Voor de mindere goden onder de zwemmers zoals ikzelf een tegenvaller. Dat wordt inderdaad werken. Na 28 minuten klim ik de ladder op uit de Nederrijn en ren naar mijn MTB.

De fietsronde is dit jaar aangepast en dat maakt de eerste ronde een ontdekkingstocht, vooral in de bochten. Ik vind de verrassingen leuk. Het parcours is qua lengte en zwaarte gelijk aan de vorige jaren en sommige delen komen bekend voor. Aan het begin van de tweede ronde komt Matijs Jansen me voorbij, net als in Gasselte. Dat zat er in met zijn fietssnelheid. Maar deze keer haak ik aan en volg Matijs de hele ronde. Om me aan het einde van de ronde te realiseren dat ik nóg twee fietsronden en twee loopronden moet. Ik neem wat gas terug en kom gaandeweg tussen de volgende startserie terecht. Vorige jaren werd ik eigenlijk altijd ingehaald door de snelste atleten. Benieuwd of me dit jaar ook gaat overkomen. En ja, aan het einde van ronde drie stuift Wouter Dijkshoorn me voorbij (in zijn vierde ronde). De gedachte om aan te haken komt geeneens bij me op, wat een tempo. Als ik het bos uitrijdt richting de transitie komt Rens Sterk bij me en samen fietsen we kop-over-kop terug naar de transitiezone. Mijn teller wijst op het stuk langs de provinciale weg 39,4 km/uur aan. De vaart zit er in, maar we hebben dan ook wind mee.

De Renkumse crosstriatlon is voor mij de tweede crosstriatlon in 7 dagen. Vorig weekeinde heb ik met goed resultaat meegedaan aan de Xterra Germany (eerste in mijn AG). Zo’n pittige wedstrijd vraagt het nodige herstel en het is spannend hoe de benen er deze zaterdag voor staan. Het is ook een experiment voor de september als ik binnen twee weken drie crosstriatlons ga doen: de EK in Riva del Garda/Italië, de NK op Ameland en de WK Xterra in Molveno/Italië. Vandaag in Renkum zal blijken of zo’n combinatie van wedstrijden kort op elkaar goed kan uitpakken. Rens en ik zijn nog geen tien meter uit de transitiezone of hij loopt al van me weg. Ik heb er vrede mee. Ik loop mijn eigen tempo en kijk op de lange einden achterom of er concurrentie op komst is. En die zie ik al in de eerste ronde als we de lange rechte en open stukken naar de boerderij lopen. Nog ver weg, maar het wordt voor mij niet rustig de wedstrijd uitlopen. Ik houd m’n tempo vast en geniet ondertussen van de prachtige uiterwaarden en de stuwwal. Die stuwwal is dit jaar nog mooier dan anders, vooral omdat we er niet tegenop hoeven, maar er alleen overheen lopen. Het parcours is vlakker dan vorige jaren.

Bij de doorkomst na de eerste ronde word ik aangemoedigd door supporterende CrossTriNL-leden Quirijn en Ralph. Wouter staat er ook bij, die heeft het lopen overgeslagen. De speaker roept mijn naam om: “Daar hebben we Mark Waaijenberg uit Dieren. Heren 60 staat er bij zijn naam. Dat kan niet waar zijn met dit tempo”. Een compliment. Ik lag op dat moment op de 16de plaats overall. Op dezelfde plek als in ronde één zie ik dat de achtervolgende atleet een stuk dichterbij is gekomen. Toch nog werk aan de winkel. Ik versnel, maar niet van harte. Zonder ingehaald te zijn, ga ik over de finish. Mooie wedstrijd, mooi weer en mooie prestatie van het team: Ferdinand Oldeman is eerste geworden. Joost Christiaans tweede (op de foto zonder CrossTriNL-teamtenue, maar in zijn RZC-trisuit. Het is voor hem een thuiswedstrijd. De andere uitslagen, ook van de zwemmers (waaronder Hanneke Boon van ons team): https://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2023/aug/26/renkum/index.html.

Wil je een indruk krijgen van de Renkumse crosstriatlon? Er is niet veel te vinden op YouTube. Mooiste filmpje is van de Nederlandse TriathlonBond uit 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.