Xterra World Championship 2016 cross triathlon: vooruitblik

Voor degenen die het verslag van de Xterra crosstriathlon in Polen hebben gelezen, leek het alsof kwalificatie voor de wereldkampioenschappen net niet was gelukt. Weliswaar op het podium, maar  niet genoeg voor kwalificatie. Maar soms heb je geluk: drie weken na de wedstrijd kreeg ik een email van de Xterra-organisatie dat ik via een roll down alsnog in Hawaii kon starten. Nummer 1 in Polen had zich al in een eerdere wedstrijd gekwalificeerd. Gelijk met mijn coach Bert een plan gesmeed om de negen weken tot aan de wedstrijd zo optimaal mogelijk te benutten. Voor de liefhebbers de WK van 2015.

Dat betekende wel een ander perspectief: niet rustig naar het einde van het seizoen toewerken, maar nog even goed er tegenaan. Tenminste, dat was het plan. Aan het einde van de eerste trainingsweek – ik had een ATB-training op het programma staan en was bezig aan wat intensieve rondjes door de Veluwezoom – kwam ik ten val en met mijn linkerzij op een boomstam terecht. Je voelt dan even niets, maar uit ervaring wist ik dat een gekneusde rib zich na een paar uur echt openbaart. En dat gebeurde ook: elke beweging deed me pijn en aan sporten moest ik niet meer denken.

Weg voorbereiding. Weg trainingsopbouw. Weg goeie voornemens. De eerste dagen ploeterde ik voort en worstelde ik me door de nachten. Er is geen remedie tegen een gekneusde rib wist ik uit eerdere ervaringen. Alleen geduld helpt echt. Na een week zat ik alweer op de fiets voor rustige duurritten en na twee weken ging het lopen weer redelijk. Zwemmen bleef behelpen.

Ondertussen kijk in Maui uit naar race day op 23 oktober en heb ik alles weer op de rit. Ook de opbouw met twee trainingen per dag. Ook mijn oudste zoon Quirijn is weer serieus aan het trainingen, nadat hij zes weken geleden zijn sleutelbeen brak. We beginnen allebei met een achterstand aan de wedstrijd, maar dat kan ook – zeker aan het einde van het seizoen – een voorsprong blijken. Een gedwongen periode van rust om daarna nog één keer voluit te gaan.

XTERRA World Championships 2017, Kapalua, Maui, Hawaii, October 23, 09.00 local time (dan is het in Nederland al zondagavond)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.