Heeft de gemeente Haren zelfstandig een toekomst? Een verkenning

Begin januari heeft de gemeente Haren aan B&A de opdracht gegeven een verkenning uit te voeren naar de zelfstandigheid van de gemeente. B&A heeft mij gevraagd om een bijdrage te leveren in deze opdracht samen met hun adviseurs. De verkenning is uitgevoerd in januari en februari van 2016 en geeft inzicht in de bestuurskracht van de gemeente en in de mate waarin de gemeente voldoet aan de ‘criteria toetsing herindelingsvoorstellen’ van het ministerie van BZK en de provincie Groningen.

Uitgangspunt voor de verkenning is het besluit van de gemeente Haren om zelfstandig te blijven. De centrale vraag was: “Heeft de gemeente Haren zelfstandig een robuuste en bestuurskrachtige toekomst in regionaal perspectief?”. Het antwoord is gegeven in de eindrapportage (klik hier voor de eindrapportage), die in maart 2016 aan de gemeenteraad en het college van GS van Groningen is aangeboden. De verkenning is op 25 januari toegelicht in de gemeenteraad van Haren (klik hier voor een filmpje van deze presentatie). De uitkomsten zijn op 14 maart toegelicht een bijeenkomst van de raadscommissie (klik hier na 14 maart voor een link). Het college van Haren heeft in een persbericht gereageerd op het rapport, waarin het college het rapport zeer waardevol noemt.

De verkenning is gestart met een feitenonderzoek , waarin alle relevante documenten zijn bestudeerd om over de criteria een eerste uitspraak te kunnen doen. Aansluitend zijn er vier sessies georganiseerd met organisaties van inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, raden en verenigingen. Verder hebben er gesprekken plaatsgevonden met bestuurlijke en ambtelijke vertegenwoordigers van omliggende gemeenten. In dezelfde periode heeft er een Razende Reporter dag plaatsgevonden, waarop tijdens één middag ruim 180 inwoners op verschillende locaties vragen over de gemeente zijn voorgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.