Gemeente Zwolle: bestuurlijk aanbesteden diensten in en aan huis

De gemeente Zwolle besloot in juli 2014 om de begeleiding en huishoudelijke hulp – onder de noemer diensten in en aan huis – te contracteren met bestuurlijk aanbesteden (klik hier voor de aankondiging en de overeenkomsten). Continuïteit en kwaliteit van de ondersteuning van inwoners was daarbij een belangrijk punt, evenals de mogelijkheid voor nieuwe partijen om in deze diensten een aandeel te hebben. Bestuurlijk aanbesteden bood hiervoor de mogelijkheid: partijen werden zo breed mogelijk uitgenodigd om in de totstandkoming van een overeenkomst hun bijdrage te leveren en – gegeven dat partijen voldeden aan de voorwaarden uit deze overeenkomst – er werden geen drempels opgeworpen voor partijen in de uitvoering van de overeenkomst. De vraag van de gemeente was om in oktober 2014 te komen tot een basisovereenkomst en een deelovereenkomst, vastgesteld door het college en ondertekend door partijen.

Resultaten

nelleke_vedelaar_ondertekent_overeenkomsten_ib_hhDeze opdracht heb ik samen met Tim Robbe uitgevoerd. Ik was lid van het kernteam dat het traject uitvoerde en voorzitter van de zogenaamde ‘fysieke tafels’ met vertegenwoordigers van de aanbieders, van cliënten en van de gemeente, waarin de overeenkomsten in samenspraak gaandeweg vorm kregen. Als voorzitter zorgde in de bijeenkomsten en werkgroepen voor voortgang in het proces, daagde ik aanwezigen, gaf hen de ruimte om hun ideeën in te brengen en werkte toe naar consensus over de inhoud van de overeenkomsten. Als kernteamlid schreef ik mee aan de teksten van de basis- en deelovereenkomsten en begeleidde ik werkgroepen die zich over deelthema’s bogen, zoals prestatiefinanciering en de samenwerking met de sociale wijkteams. De bijeenkomsten kenmerkten zich door een enorme betrokkenheid van de aanwezigen en grote bereidheid om de kennis, ervaringen, ideeën en innovaties in te brengen. De officiële ondertekening vond plaats op 18 november door wethouder Vedelaar en de aanbieders (klik hier voor het persbericht).

Periode

Juli 2014 tot en met november 2014

Referenties

Chris Schotman (gemeente Zwolle).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.