Gemeente Brummen: Kwartiermaker sociale wijkteam

Kort voor het zomerreces van 2014 had de gemeenteraad van Brummen de notitie lokale structuur (klik hier voor de notitie) vastgesteld als concretisering van het 3D-beleidskader. De gemeente zette in deze stukken in op een breed sociaal wijkteam, dat van 0-100 jaar en de volle breedte van de decentralisaties – wmo, jeugd, participatie, schulden – tot haar werkgebied mocht nemen. De gemeente zocht en vond in mij een onafhankelijke kwartiermaker, die in vier maanden een wijkteam operationeel zou hebben. In de volle breedte: bemensing van de organisatie, beschrijving van de werkprocessen, communicatie naar inwoners, afstemming met (deels nieuwe) partners, huisvesting, ICT, telefonie, etc. Met als deadline 1 januari 2015 of zoveel eerder als mogelijk was.

Resultaten

Mijn rol was die van kwartiermaker (zie persbericht) die binnen de kaders van de gemeente in deze korte termijn ‘de zaken op orde’ moest hebben. De eerste maand heb ik gebruikt om een beschrijving van het sociale wijkteam te maken (klik hier voor de hoofdlijnennotitie van mijn hand). Om er zeker van te zijn dat iedereen hetzelfde beeld zou hebben van de invulling: wat betekent ‘onafhankelijkheid’ van een sociaal wijkteam, wat is precies cliëntregie, wat is de verwachte omvang van het beroep dat op het wijkteam zal worden gedaan, hoeveel leden heeft een wijkteam, wat doet het team wel, en wat niet, etc. Een kort promotiefilmpje van de gemeente:

 

Vervolgens heb ik samen met velen binnen en buiten de gemeentelijke organisatie in de maanden oktober tot december gezorgd dat op 1 januari 2015 het wijkteam operationeel was. Met huisartsen, de nieuwe wijkverpleegkundigen, welzijnsorganisatie, zorgaanbieders, vrijwilligersorganisatie, en vele anderen. Waarna de gemeente me eind december gevraagd heeft om nog tot en met mei 2015 aan te blijven als kwartiermaker.

Periode

September 2014 tot juni 2015.

Referenties

Maikel Swaters en Bob Terlingen (gemeente Brummen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.