Tweede Divisie Sprint Triathlon Weert, 30 mei 2015

Weert, 30 mei 2015. Schuiteman Tweede Divisie. Sprinttriathlon

3-in-1-sports verdedigt de 18de positie uit Arnhem. 15 graden. Af en toe een stevige bui. Windkracht 3/4. De opstelling: Peter van de Pol, Roef de Ruiter, Mark Waaijenberg. Eén afmelding op de dag van de wedstrijd wegens ziekte: Robbert Voogdgeert. En één teamlid met loopblessure: Mark. Dat zou hard werken worden om onze 18de positie te verdedigen in een competitie van 20 teams. De wedstrijd startte naar de zesjarige traditie van de triathlon in de Zuid-Willemsvaart tegen het centrum van Weert. De watertemperatuur was met 19 graden een stuk warmer dan de luchttemperatuur. Zeker toen 10 minuten voor de start het stevig begon te regenen uit donkere en dreigende wolken. Gelukkig voor ons (niet voor de toeschouwers) hadden we allemaal onze wetsuit al aan.

We wisten uit de ervaring van vorig jaar dat we in het heen- en weerparcours eerst stroom mee zouden hebben en terug stroming (en wind) tegen. Ik had me achter de eerste rijen gepositioneerd, Roef en Peter lagen strategisch wat meer naar achteren. En dat scheelde wellicht een hoop geduw en getrap, meer dan ik me van enig andere triathlon kon herinneren. Een grote groep bleef ook dicht op elkaar zwemmen (aan elkaar gewaagd?), wat van start naar finish leidde tot een continue wasmaschine. Bij het verlaten van de vaart was het ondertussen droog geworden, wat het vooruitzicht op het fietsen beter maakte.

Na een zig-zagparcours en het parc fermee was het gelijk met een stevige tegenwind op de fiets voor in totaal drie ronden. Iedereen ploegde gestaag voort en de kleine parcoursverandering ten opzichte van vorig jaar maakte het met de extra lus goed mogelijk om te zien waar de anderen bleven. In de eerste ronde zag ik Peter al aankomen met een naar schatting kleine 3 minuten achterstand. Maar wel op zijn sterkste onderdeel, zoals later in de uitslagen zou blijken. Hij zat met een tweede fietstijd maar zes seconden achter de nummer 1 van het fietsen! Vandaag was Peter onze troef in de eindklassering.

Halverwege de derde ronde kwam Peter me als een sneltrein voorbij en zag ik ook Roef aan de overkant van het water aankomen. Hij had zijn dag niet door een stevige kramp, opgelopen tijdens het zwemmen. Voor een lange afstandsatleet is een eerste sprintwedstrijd in jaren waarschijnlijk toch even wennen. Met lopen was ondertussen de weg opgedroogd en kwam de zon doorzetten. Het begon te lijken op vorig jaar. Ik zou zelf in eerste instantie niet lopen vanwege mijn blessure, maar besloot toch op mijn door de sportarts voorgeschreven tempo het parcours af te werken: 9 km/u, niet harder. Peter nam een steeds grotere voorsprong en op enig moment liepen Roef en ik samen op. Mij werd duidelijk dat niet alleen presteren tegen je maximum een enorme mentale kracht vraagt, maar ook jezelf tijdens een wedstrijd inhouden, terwijl je continu wordt gehaald. Maar als je het wilt, kan het bleek ook nu weer.

Toen het stof was neergedaald en we thuis de uitslagen konden zien, bleek dat we ons op de 18de positie hadden gehandhaafd. Een knappe prestatie voor het enige team met drie teamleden. Maar aan de andere kant ook een kwetsbare positie: de nummers 18 tot en met 20 degraderen aan het einde van het seizoen naar de 3eDivisie. Volgende keer een tandje erbij? En met een beetje geluk met z’n vieren. Op naar Amsterdam Nieuw-West op 7 juni!

Uitslag: Weert-uitslag-zuid-mannen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.