Xterra Oman, Khasab Oman, race preview

Een Xterra op het Arabisch schiereiland. Exotisch? Sport is steeds vaker een visitekaartje van de landen in de regio. Dit weekeinde is de opening van het Formule 1 seizoen in Bahrein. En volgend weekeinde de opening van het WTS-seizoen in Abu Dhabi. Hebben we ook niet de WK voetbal in Qatar gehad? En de WK atletiek, ook in Qatar. Het wachten is op de Olympische Spelen … Een goeie zaak al die sportwedstrijden in de woestijn? Hmmm, daar is veel op af te dingen.

Ondertussen zijn wij met z’n zevenen wel op weg naar Khasab in de provincie Musandam, een wat verdwaald stuk van Oman, dicht bij Dubai en nog dichter bij Iran. We dat zijn de crosstriatleten Dieske Kruisselbrink, Quirijn en Mar Waaijenberg (alledrie CrossTriNL) en Joep Staps.

De smokkelaarsboten varen dan ook af en aan van en naar Khasab , we zien ze komen en gaan. De reis van Dubai naar Khasab voert je van de drukte van de stad langs steeds kleiner wordende emiraten naar de Omaanse grens. Met paspoort en visum slechten we die barrière om na 2,5 uur aan te komen in Khasab met een lokaal geregelde transfer. Er is geen OV en huurauto’s mogen de grens niet over, zoals een van de pro-atleten vorig jaar ontdekte toen ze de auto bij de grens moest achterlaten en met alleen de fietskoffer in de hand de grens overstak.

Het stedelijke verandert in licht begroeide zandduinen en die veranderen in Oman in bergen met steile kliffen die in zee uitkomen. Een spectaculaire weg, de enige verharde weg ook naar Khasab. De weersverwachtingen zijn niet gunstig. Dinsdag voor de wedstrijd kregen we een e-mail met het bericht dat de wedstrijd mogelijk wordt omgezet in een RBR. En dat is nog steeds een optie. Vanwege de voorspelde zware regen. Die is overigens uitgebleven. Wel een pittige wind en dat levert weer stroming en golfslag op. Tja, daar gaat je beeld van een race in de zware hitte van een bergachtige woestijn. Met 20-22 graden is het ook niet echt warm, maar ook niet koud als je uit de winter van Nederland komt. 

Onze Airbnb is typisch Arabisch: voor een sfeervolle inrichting en verlichting hoef je niet deze kant op. Een tegelvloer, bed, kast, stoel en een tl-balk aan het plafond. 

Bij aankomst is het fietsen in elkaar zetten om na de lunch het parcours te verkennen. De Xterra 21K trailrun is superuitdagend, maar niet voor ons voorzien.

Ons MTB- en loopparcours is veel behoudender, eenvoudig eigenlijk. Met lopen kunnen de carbon schoenen aan: vrijwel vlak en behoorlijk wat asfalt. Het fietsen gaat over gruizige stenen. Geen gravel, maar wel oppassen in de bochten. Na het aanloopstuk maken we zaterdag drie ronden met elk 50hm, waar we niet snel op stuk zullen gaan. Het lijkt erop dat het een tempo-crosstriathlon wordt, voor de snelle mannen en vrouwen. Eens kijken of we nog gaan zwemmen zaterdag, tussen de dolfijnen, dat dan weer wel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.